Skapar värde för staden och människorna

Ett levande hus mitt i Arenastaden


Växjö växer så det knakar. Bostadsmarknaden och besöksnäringen har utvecklats i takt med en ökande befolkning och ett allt större utbud av aktiviteter. Området Arenastaden har blivit ett nav i denna expansion, med nya arenor för ishockey, fotboll, innebandy, gymnastik och friidrott. Föreningar, fastighetsutvecklare och andra aktörer samverkar för att tillsammans öka idrottens möjligheter och regionens attraktionskraft.

Mitt i detta pulserande läge har ICON Växjö vuxit fram och blivit Arenastadens självklara blickfång och centrumfastighet. APP Properties ligger bakom framgångskonceptet – en 19 våningar hög byggnad som bland annat inrymmer 260 bostäder, 20 hotell lägenheter, 4 500 kvm kontor, 1 600 kvm co-working och en gymnasieskola för 500 elever.

Wow-känsla

Familjen Blom, Isabel och Fredrik, barnen Nomi, och Philemon, och deras två katter, har varit trångbodda länge i sin bostadsrätt i Växjö. När de fick höra talas om att det skulle byggas något nytt och unikt i Arenastaden kände de direkt att detta var något för dem.

- Vi fick verkligen en wow-känsla! När mäklaren sa att det fanns en fyra på 100 kvadrat ledig bestämde vi oss direkt. Vi behövde hitta en större bostad samtidigt som vi måste få ihop livspusslet med jobb och aktiviteter. Det här passar oss perfekt, här finns allt vi behöver i huset, säger Isabel.

"Nu har vi testat konceptet i Växjö och vet att det fungerar och skapar värde för staden och människorna här."

Håkan Bengtsson, Vice VD

Art of living


Vi utgår alltid från människors behov och skapar miljöer som utvecklar och förenklar människors vardag positivt. Art of Living handlar om den bekväma livsstilen. Med människan i fokus har vi tagit fram servicetjänster och faciliteter som förenklar och ger vardagen guldkant för de som bor eller arbetar i våra hus. Det kan handla om gym, spa, skybar, café eller restauranger. Det kan vara olika servicetjänster, som exempelvis städ- och tvättservice, paketmottagning, roomservice eller bokning av elcykel.

Varje dag rör sig i snitt 2000 personer i huset. En målsättning med konceptet har varit att förenkla deras vardag. Några av de funktioner som huset erbjuder är gym, spa, skybar, bistro och restaurang. I lobbyn, som är husets nav, kan både boende och företag boka en mängd servicetjänster som städ- och tvättservice, paketmottagning, roomservice eller bokning av elcykel.

- Liknande koncept finns på andra platser i världen, men det har visat sig att även växjöborna tilltalas av den bekväma livsstilen. Att all inclusive är populärt på semestern är inget nytt, men nu vill alltfler ha samma service hemma och på jobbet, menar Håkan Bengtsson, Vice VD.

Placemaking


ICON Växjö är inspirerat av några av världens mest lyckade placemakingprojekt. Genom att göra det enklare, bekvämare och mer tillgängligt för invånare att bo, leva och verka i stadsdelen så blir den samtidigt mer intressant och attraktiv. ICON Växjö gör precis detta genom att kombinera boende, kontor, skola och samtidigt ha närhet till idrottsanläggningar och handel.

"Liknande projekt kan mycket väl bli aktuella i andra tillväxtstäder."

– Nu har vi testat konceptet i Växjö och vet att det fungerar och skapar värde för staden och människorna här. Nu tittar vi vidare på andra intressanta kommuner som har ambitionen att öka attraktionskraften utifrån deras förutsättningar. Där kan vi bidra med värdefull kunskap och erfarenhet, säger Håkan.

"Det är i snitt 2000 personer som rör sig i huset varje dag och det finns en massa saker vi kan hjälpa till med för att förenkla deras vardag."

Håkan Bengtsson, Vice VD

Iconfakta

  • Läge Arenastaden i Växjö
  • Arkitekt Semrén & Månsson
  • Våningar 19
  • Bostäder 260 st
  • Hotell lägenheter 20 st
  • Totalarea 37 000 kvm
  • Kontorsyta 4 500 kvm
  • Co-working 1 600 kvm
Läs mer på iconvaxjo.se

Vill du besöka ICON Växjö?


Jag hjälper gärna till att anordna studiebesök vid intresse. Kanske finns förutsättningar att öka attraktionskraften även i din kommun? Hör av dig så berättar jag mer om framgångskonceptet ICON.